Δευτέρα, 6 Απριλίου 2015

Πάσχα στο Νηπιαγωγείο

Άλλη μια γιορτή που τα παιδιά περιμένουν με μεγάλη λαχτάρα πλησιάζει.Τις προηγούμενες μέρες στο Νηπιαγωγείο ασχοληθήκαμε με τη θεματική του Πάσχα,την οποία προσεγγίσαμε διαθεματικά και διαπολιτισμικά.
Αρχικά είδαμε εικόνες απ΄τη ζωή και τα πάθη του Χριστού απ΄την Βίβλο εξηγήσαμε στα παιδιά πως ο Ιησούς δεν γεννήθηκε και δεν έζησε ποτέ στην Ελλάδα παρότι είμαστε Χριστιανοί,  είδαμε   στον χάρτη τη θέση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης στα εδάφη των οποίων έζησε ο Χριστός και αναφερθήκαμε στον ρόλο των μαθητών του στην διάδοση του Χριστιανισμού ανά τον κόσμο και συγκεκριμένα του πρώτου του μαθητή του Αγ. Ανδρέα που δίδαξε και μαρτύρησε στη πόλη μας και τον τιμούμε ως πολιούχο μας.
Μιλήσαμε για τα θαύματα του Χριστού,όπως αυτό του Γάμου της Κανά στη Γαλιλαία,που ήταν το πρώτο θαύμα του Ιησού και βοήθησε τους μαθητές του, αλλά και πολλούς καλεσμένους να πιστέψουν στη θεϊκή  δύναμη του Χριστού.
Αναφέραμε πως η εβδομάδα των παθών του Ιησού ονομάζεται Μεγάλη Εβδομάδα και την εντοπίσαμε στο  ημερολόγιο του Απριλίου  βλέποντας  πως τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο με την Ανάσταση του Ιησού ,οπότε  εξηγήσαμε στα παιδιά πως αυτό που γιορτάζουμε το Πάσχα,είναι η Ανάσταση του Χριστού,γι΄αυτό η Κυριακή του Πάσχα είναι μέρα γιορτής και χαράς για μας τους Χριστιανούς.

 Σταθήκαμε ιδιαίτερα στον Μυστικό Δείπνο,αφού εντυπωσίασε σαν όρος τα παιδιά και σε ερώτησή τους για το ποιος είναι ο Ιούδας στην εικόνα τους εξηγήσαμε πως είναι αυτός που δεν έχει φωτοστέφανο,αφού λόγω της προδοσία του δεν έγινε Άγιος.
.

Μιλήσαμε για τα πασχαλινά έθιμα στην Ελλάδα και σ΄άλλες  χώρες,των οποίων οι κάτοικοι είναι και αυτοί χριστιανοί.Είδαμε power point με πασχαλινές παραδόσεις   από διάφορες χώρες,εντοπίσαμε ομοιότητες και διαφορές με τις δικές μας και φυσικά εντοπίσαμε τις χώρες στον παγκόσμιο χάρτη μας.Στον παρακάτω σύνδεσμο,με άνοιγμα δεσμού σε νέα καρτέλα μπορείτε να δείτε το power point
https://drive.google.com/file/d/0BxSvuHZAw7TuS3MzVG1DMHIzZXc/view?usp=sharing
Με αφορμή ερώτηση παιδιού εξηγήσαμε πως δεν είναι όλοι οι άνθρωποι στον κόσμο Χριστιανοί και πως υπάρχουν πολλές θρησκείες στον πλανήτη μας,όπως ο Μωαμεθανισμός,ο Βουδισμός κτλ(οι  συγκεκριμένες θρησκείες αναφέρθηκαν σε συνάρτηση με τις χώρες στις οποίες κυριαρχούν επειδή τα παιδιά ρώτησαν ποια θρησκεία έχουν και πως λέγεται ο Θεός σε συγκεκριμένες χώρες).
Βάψαμε αυγά μαζί με τα παιδιά,φτιάξαμε πασχαλινά καλαθάκια και πασχαλινούς λαγούς, πασχαλίτσες με βότσαλα ,κάρτες με ευχές για το Πάσχα,ζωγραφίσαμε ελεύθερα,μετρήσαμε,ταξινομήσαμε,ομαδοποιήσαμε, γράψαμε,κόψαμε,ακούσαμε  εκκλησιαστικούς ύμνους,τραγουδήσαμε και βιώσαμε στη τάξη μας τον πόνο του Μαρτυρίου και τη χαρά της Ανάστασης του Χριστού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.