Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

Ο Αρλεκίνος και η όμορφη Βενετία.Μια φορά κι έναν καιρό στην πόλη με τις γόνδολες, τη Βενετία, ζούσε ένα φτωχό παιδάκι, ο Αρλεκίνος. Τις μέρες της Αποκριάς, στη Βενετία γιορτάζουν το καρναβάλι με παρελάσεις και γιορτές. Όλοι ντύνονται μασκαράδες και κρυμμένοι πίσω από τις μάσκες τους γλεντάνε μέχρι το πρωί.
Ο μικρός Αρλεκίνος, κάθε απόγευμα, κάθονταν στο παράθυρο, έβλεπε τους γελαστούς μασκαράδες που περνούσαν παρέες παρέες κάτω από το σπίτι του και μερικές φορές ένα δάκρυ κυλούσε στο μαγουλάκι του. Θυμόταν πώς ντυνόταν κι αυτός μασκαράς μαζί με τον πατέρα του και τη μητέρα του και κάνανε βόλτες στην πλατεία το Αγίου Μάρκου με τα περιστέρια. Τώρα πια όλα ήταν διαφορετικά ! Ο πατέρας είχε πεθάνει και η καημένη η μητέρα του με μεγάλη δυσκολία κατάφερνε να πληρώνει τα έξοδά τους. Σκούπιζε, λοιπόν, το δάκρυ του και χαιρετούσε τους γελαστούς μασκαράδες που του φώναζαν να κατέβει μαζί τους στο γλέντι.
Η μαμά του είδε το κρυφό δάκρυ του Αρλεκίνου και ανέβηκε στη σοφίτα αποφασισμένη να βρει κάτι, έστω κι ένα παλιό ρούχο, για να μασκαρέψει το λυπημένο παιδί της. Κάτι μικρά κουρελάκια από υφάσματα της έδωσαν την ιδέα ! Τα μάζεψε όλα, πήρε τα ραφτικά της και δούλεψε μέχρι το πρωί. Ένωσε τα μικρά κομματάκια, έκανε ένα μεγάλο πολύχρωμο πανί και μ’ αυτό έραψε μια φανταχτερή στολή, που άλλη δεν είχε ξαναγίνει !
Ξύπνησε χαρούμενη το Αρλεκίνο και τον έντυσε με τη στολή. Φούντωσε τα κατσαρά καστανά μαλλάκια του παιδιού και, σαν τελευταία πινελιά, άνοιξε δυο τρύπες με το ψαλίδι της σε μια μαύρη βελούδινη λωρίδα και την έδεσε στα μάτια του παιδιού για μάσκα ! Το αποτέλεσμα ήταν θαυμάσιο !
Ευτυχισμένος ο Αρλεκίνος, με τα δάκρυα απ’ τα παράπονα να λάμπουν στα ματάκια του, έδωσε ένα σκαστό φιλί στη μανούλα του και έτρεξε στην πλατεία.
Τα πυροτεχνήματα έλαμπαν στον ουρανό και τα παιδιά μάζευαν καραμέλες και σοκολάτες που πετούσαν οι άρχοντες από τα μπαλκόνια.
Όταν έφτασε στην πλατεία ο Αρλεκίνος, όλοι θαύμαζαν τη φορεσιά του, κι εκείνος χαρούμενος άρχισε να χορεύει χωρίς να φανερώνει ποιος είναι.
Ποιος είσαι; τον ρωτούσαν πολλοί. Είσαι από τη Βενετία; Που αγόρασες αυτή τη θαυμάσια στολή;
Ο Αρλεκίνος χαμογελούσε και κρατούσε καλά φυλαγμένο το μυστικό του, ώσπου μια κοπελίτσα τού άρπαξε τη μάσκα.
Είναι ο Αρλεκίνος ! φώναξαν κάποιοι ξένοι.
Αυτός είναι ο βασιλιάς του καρνάβαλου, φώναξαν όλοι μαζί και του πρόσφεραν φρούτα και γλυκά χορεύοντας χαρούμενοι γύρω του.
Ο Αρλεκίνος χόρεψε ξέφρενα όλη νύχτα και το πρωί γύρισε στο σπίτι του φορτωμένος με γλυκά.
Ένας χρόνος πέρασε. Την επόμενη χρονιά, μόλις πλησίαζε η Αποκριά, όλοι έτρεξαν στη μητέρα του Αρλεκίνου και πλήρωναν όσο όσο για να ράψουν μια πολύχρωμη φορεσιά αρλεκίνου!

Η ιστορία άρεσε πολύ στα παιδιά και στη συνέχεια είδαμε ένα βιντεάκι από τον υπολογιστή ,όπου πολλοί πίνακες ζωγραφικής με θέμα τον Αρλεκίνο ,εμπνέουν σπουδαίους ζωγράφους ,να τον αποτυπώσουν στα έργα τους. 


.

Αυτό ήταν . Αμέσως αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τον δικό μας Αρλεκίνο στο καβαλέτο  ,με την τεχνική της χαρτοταινίας όμως ,ώστε να αποκαλυφθούν  στο τέλος με ΄΄μαγικό'' τρόπο και οι πολύχρωμοι ρόμβοι ,πάνω στη στολή του αρλεκίνου


Όλοι δούλεψαν με μεράκι και ταυτόχρονα  με περιέργεια για το λόγο που τοποθετήθηκε  εκεί η χαρτοταινία.                                                                 Έτοιμος ο αρλεκίνος.
                                                  


Τώρα ας ξεκολλήσουμε την ταινία.

    
Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό και οι ρόμβοι μαγικοί είπαν...Έτσι ήρθε ο αρλεκίνος στην τάξη μας .


  Την επόμενη μέρα είδαμε εικόνες από το καρναβάλι της Πάτρας φυσικά ,αλλά και της  Βενετίας ,όπου έζησε ο αρλεκίνος . Μαγική η στολή του αρλεκίνου ,αλλά εξίσου μαγική και η πόλη του ,συμφωνήσαμε όλοι.Την εντοπίσαμε ,μέσα από τον παγκόσμιο χάρτη ,στο βόρειο τμήμα της γειτονικής μας Ιταλίας.  Ένας από τους μαθητές μου ,μάλιστα είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί αυτή την όμορφη πόλη και μας είπε ότι εκεί τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με μια βάρκα ,που τη λένε γόνδολα ,περνώντας μέσα από μεγάλα κανάλια .  Η πόλη αυτή είναι χτισμένη μέσα στο νερό και οι δρόμοι της είναι γεμάτοι νερά ,αλλά έχουν και πολλά γεφυράκια ,για να περνάνε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της. Έχουν και μια μεγάλη  πλατεία μας είπε ,αυτή του Αγίου Μάρκου ,αλλά και πολλά άλλα πανέμορφα παλάτια και κτίρια ,που αφήνουν με το στόμα ανοικτό ,μικρούς και μεγάλους.
                                              Όμως ξέρεις κυρία ...λέει ο φίλος μας ,αυτή η πόλη μια  μέρα θα βυθιστεί μέσα στα νερά και θα χαθεί για πάντα , μου είπε ο μπαμπάς μου. Μα γιατί να γίνει αυτό λένε τα υπόλοιπα παιδιά ;  Να εξαφανιστεί μια τέτοια πόλη...αναφώνησαν με απορία...Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των παιδιών ,για να μάθουν το λόγο που θα συμβεί κάτι τέτοιο ,που μου έδωσε την αφορμή ,να ξεφύγω λίγο από το αποκριάτικο κλίμα και να μην αφήσω τα παιδιά με αυτή την απορία.Έτσι σκέφτηκα να αναζητήσουμε την αιτία ,αλλά και τις ενέργειες που γίνονται για να αποτραπεί  ,αυτό το γεγονός , που  έκανε τα παιδιά να λυπηθούν.  Ψάξαμε στο διαδίκτυο και βρήκαμε πληροφορίες...
 
Η Βενετία έχει ονομαστεί με μια σειρά διαφορετικών τίτλων και είναι γνωστή και ως “Γαληνότατη”, “Πόλη του Νερού”, “Πόλη των Μασκών”, “Πόλη των Γεφυρών”, “Βασίλισσα της Αδριατικής”, “Πόλη των Καναλιών” και “Επιπλέουσα Πόλη”. Το όνομά της πιστεύεται ότι προέρχεται από τον αρχαίο λαό των Βενετών, ο οποίος έζησε στην περιοχή τον 10ο αιώνα π.Χ. 
Μια από τις ρομαντικές πόλεις της οικουμένης όμως , βυθίζεται αμετάκλητα εδώ και εκατοντάδες χρόνια! Ο ρυθμός της βύθισης μάλιστα έχει αυξηθεί δραματικά κατά τα τελευταία 100 χρόνια, με τη στεριά να έχει υποχωρήσει κατά 24 ολόκληρα εκατοστά.  Η πλατεία του Αγίου Μάρκου πλημμύριζε 9 φορές τον χρόνο (κατά μέσο όρο πάντα) πριν από 100 χρόνια, ενώ σήμερα βρίσκεται γεμάτη με νερά τουλάχιστον εκατό φορές τον χρόνο. Η ιταλική κυβέρνηση έχει ήδη πάρει μέτρα για την αποτροπή της καταστροφής τα τελευταία 30 χρόνια,με αντιπλημυρικά έργα , θα δουλέψουν όμως; Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων δεν είναι πάντως καθόλου ενθαρρυντικές, ούτε και η πρόοδος της υδάτινης οχύρωσης της πόλης…

                                         

Το επιβεβαιώνουν και οι δορυφόροι.

Η Βενετία βουτάει στην Αδριατική! 

Η Βενετία βυθίζεται κάθε χρόνο και περισσότερο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει ακατοίκητη σε βάθος χρόνου.
 Με τη βοήθεια δορυφόρων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η πόλη βυθίζεται από 3 έως 11 χιλιοστά τον χρόνο, από τα οποία το ένα χιλιοστό οφείλεται σε φυσικά αίτια και τα υπόλοιπα 2 έως 10 χιλιοστά σε ανθρώπινες δραστηριότητες ,όπως ρύπανση της ατμόσφαιρας , άνοδος της θερμοκρασίας της Γης  πυρκαγιές ,διατάραξη του υδροφόρου ορίζοντα ,λιώσιμο των πάγων και άνοδο της στάθμης της θάλασσας .

Τα είδαμε όλα αυτά ,τα σχολιάσαμε και μαζί με τις ευχές μας για Καλή Αποκριά ,στείλαμε κι εμείς το δικό μας οικολογικό μήνυμα ,για να σωθεί η πόλη του αρλεκίνου , αλλά και αρκετές άλλες πόλεις του πλανήτη ,που έχουν το ίδιο πρόβλημα, με αυτές τις ζωγραφιές. Ζωγραφίσαμε την παλάμη μας ,που συμβολίζει το χέρι που ζητάει βοήθεια ,για να μην βυθιστεί η πόλη  στα νερά της Αδριατικής θάλασσας ,σαν το χέρι που δεσπόζει στην είσοδο της πόλης ,αλλά και τον αρλεκίνο ,όπου έζησε σε αυτό το πανέμορφο μέρος και που κανείς δεν θα ήθελε να χαθεί η θαυμάσια  ιστορία του ,μέσα στο χρόνο.