Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Στην Χώρα των Λωτοφάγων

Στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος " Οδύσσειες" το οποίο τρέχει φέτος στο Νηπιαγωγείο μας,σήμερα ταξιδέψαμε στη Χώρα των Λωτοφάγων.Αρχικά διηγήθηκα την ιστορία χωρίς βιβλίο και εικόνες ,σαν μύθο ή παραδοσιακό παραμύθι. Στα παιδιά άρεσε πάρα πολύ και εντυπωσιάστηκαν με το φρούτο της λήθης,τον λωτό. Είχα φροντίσει να έχω λωτούς για να δουν πως είναι αυτό το φρούτο,να δοκιμάσουν τη γεύση του,αλλά και για τις ανάγκες του δρώμενου που θ ακολουθούσε.
Στη συνέχεια προσπαθήσαμε να θυμηθούμε τα κύρια σημεία της αφήγησης με την βοήθεια λέξεων που μια-μια έπαιρναν τη θέση τους στον πίνακα της τάξης.



Τα παιδιά διηγήθηκαν αρκετές φορές την ιστορία και με τη βοήθεια των λέξεων και όταν βεβαιώθηκα πως όλοι είχαμε κατανοήσει τα βασικά σημεία της ιστορίας ,παρουσίασα στην τάξη την "έκπληξη" που είχα υποσχεθεί! Ήταν στέμματα για τον Οδυσσέα ,τους συντρόφους του και τους λωτοφάγους και ανάλογοι χιτώνες, αφού έχουμε ήδη συζητήσει για τις ενδυματολογικές συνήθειες της εποχής. Τα παιδιά έπρεπε να κερδίσουν τον ρόλο τους-αναγνωρίζοντας με τη βοήθεια των λέξεων στον πίνακα-το στέμμα που έγραφε τι θα έπαιζαν.





 Έφτασε η ώρα λοιπόν να παίξουμε θέατρο! Οι ηθοποιοί ντύθηκαν ανάλογα με το ρόλο τους, πήραν τη θέση τους στη σκηνή και η παράσταση αρχίζει!

Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του ξεκινούν από την Τροία το μακρύ ταξίδι της επιστροφής τους στην Ιθάκη.
Οι άνεμοι όμως αναγκάζουν το καράβι  του Οδυσσέα να παρεκκλίνει της πορείας του και να ξεκόβει από τα υπόλοιπα καράβια των Αχαιών,

ώσπου έφτασαν σε μια άγνωστη χώρα,τη Χώρα των Λωτοφάγων.Ο Οδυσσέας και οι σύντροφοι του χωρίστηκαν για να εξερευνήσουν τη χώρα και να βρουν φαγητό.Μερικοί από τους συντρόφους του γνώρισαν τους Λωτοφάγους που τους κέρασαν  το νόστιμο και ζουμερό φρούτο της πατρίδας τους,τον Λωτό.


Αμέσως ξέχασαν ποιοι ήταν και που πήγαιναν,έγιναν φίλοι με τους Λωτοφάγους και θέλησαν να μείνουν για πάντα εκεί,να τρώνε,να πίνουν και να μην θυμούνται!


Τότε ο Οδυσσέας και όσοι από τους συντρόφυς του δεν είχαν φάει λωτό,τους πήραν με το ζόρι στο καράβι,




για να συνεχίσουν όλοι μαζί το ταξίδι για την Ιθάκη, αποχαιρετώντας τους καλόκαρδους Λωτοφάγους!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.