Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016

Οινώ, Σπερμώ και Ελαΐς: Οινότροπες της αρχαιότητας .Ας διαβάσουμε την παρακάτω πηγή για να καταλάβουμε,  έναν ωραίο μύθο  της αρχαιότητας.

Πηγή : www.mixanitouxronou.gr/o-mithikos-vasilias-tis-dilou-anios-pou-proevl.

Τέλος Νοεμβρίου και η όμορφη εποχή του Φθινοπώρου , μας αποχαιρετά και φέτος ,για να δώσει τη θέση του στον Χειμώνα . Με τον παραπάνω μύθο  αποχαιρετίσαμε κι εμείς το Φθινόπωρο ,την εποχή που τυπικά σηματοδοτεί  και την περίοδο συγκομιδής της ελιάς, αλλά και της σποράς . Τον μύθο αυτό τον επιλέξαμε ,με αφορμή το λιομάζωμα ,για το οποίο μιλήσαμε στο Νηπιαγωγείο μας και ασχοληθήκαμε δημιουργικά τις προηγούμενες μέρες φτιάχνοντας ελαιόδεντρα , ζωγραφίζοντας με μοτίβα  αμφορείς ,όπου οι αρχαίοι αποθήκευαν το λάδι τους ,εντοπίζοντας στο χάρτη όλη τη Μεσόγειο και τα μέρη όπου ευδοκιμεί η ελιά,  κάνοντας πειράματα με υλικά που βυθίζονται και υλικά που επιπλέουν στο νερό ,όπως το λάδι κ.α.  Επισημάναμε τις ευεργετικές ιδιότητες και τη θρεπτική αξία του ελαιολάδου στον ανθρώπινο οργανισμό και δοκιμάσαμε ψωμί με λάδι και ρίγανη ,ένα νόστιμο και υγιεινό σνακ , πολύ εύκολο στην παρασκευή του ,που μεγάλωσε γενιές και γενιές ανθρώπων . Ο παραπάνω μύθος ωστόσο σχετίζεται και με το πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται  τη φετινή χρονιά  και αναφέρεται στον Τρωικό πόλεμο και στον πολυμήχανο Οδυσσέα ,πριν αυτός πάρει το δρόμο της γεμάτης περιπέτειες επιστροφής του,  στην Ιθάκη.
Τέλος τα παιδιά ζωγράφισαν ελεύθερα , με το δικό τους τρόπο , τις  Οινότροπες.


                                                                        Η Μεσόγειος.


Μ,μ,μ ,μας αρέσει πολύ...Θα πούμε και στη μαμά να μας το φτιάχνει. 


    Βυθίζεται άραγε ή επιπλέει ,όπως η σχεδία του Οδυσσέα στη θάλασσα .Μια δοκιμή θα μας πείσει.                                                         Οι πολύτιμες Οινότροπες..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.