Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017

Η 25η Μαρτίου στο Νηπιαγωγείο μας

 Η 25η Μαρτίου είναι   Εθνική αλλά και θρησκευτική  γιορτή.
Την 25η Μαρτίου οι Ελληνες τιμάμε τους προγόνους μας που άρχισαν την επανάσταση το 1821 ενάντια στον τουρκικό ζυγό, για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι στην πατρίδα μας.
 Παράλληλα τιμά την Ορθόδοξη πίστη του, εορτάζοντας την επέτειο αναγγελίας της γέννησης του Ιησού.
Η ημέρα αυτή είναι επίσημη αργία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο διπλός εορτασμός της, την κάνει μία από τις σημαντικότερες ημερομηνίες του χρόνου.
Στο Νηπιαγωγείο μας μιλήσαμε για την ιστορία και του ήρωες της επανάστασης του 1821 με την βοήθεια ιστορικών βιβλίων για παιδιά, μετρήσαμε ,γράψαμε ,τραγουδησαμε ,χορέψαμε, δραματοποιήσαμε  ,ζωγραφίσαμε και βιώσαμε με ευχάριστο τρόπο την σημασία των γεγονότων της εποχής εκείνης.
 
 Φτιάξαμε τσολιάδες και σουλιώτισσες που μας έδωσαν την ευκαιρία να μιλήσουμε για την ενδυμασία των ανθρώπων εκείνης της εποχής και να την αντιδιαστείλουμε τόσο με την ενδυμασία της εποχής μας όσο και με εκείνην της εποχής του Τρωικού πολέμου( σύνδεση με το πολιτιστικό μας πρόγραμμα)
 
 Επεξεργαστήκαμε τον πίνακα του Ν. Γύζη "Κρυφό Σχολειό"

,ακούσαμε το ποήμα 

ΤΟ ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Στο μικρό εξωκλησάκι στην Αγια  Παρασκευή
πάει το μικρό παιδάκι με το φόβο στην ψυχή.

Με προφύλαξη μεγάλη μην τουρκιά το καταλάβει
τρέχει στο ερημοκλήσι σαν ο ήλιος πάει να δύσει.

 Ο σεβάσμιος παπάς πουν΄ και δάσκαλος μαζί
τους μιλάει για τα παλιά για τα χρόνια τα καλά.

και στο τέλος ζωγραφίσαμε ελεύθερα το κρυφό Σχολείο.Βρήκαμε στον χαρτη την Ελλάδα και την Τουρκία και τις ταυτίσαμε με τις σημαίες τους 

Μάθαμε πως στην επανάσταση μερικοί πολέμησαν με όπλα και άλλοι με λόγια,όπως πχ ο Ρήγας Φεραίος.Τα παιδιά αγάπησαν τον Θούριο,απόσπασμα του οποίου τραγουδούσαν κάθε μέρα  και πολλές φορές έπαιξαν τη σκηνή της δολοφονίας του Ρ. Φεραίου από τους Τούρκους.
Ο αγαπημένος ήρωας του όπως αναδείχθηκε ο Θ. Κολοκοτρώνης,οπότε παίξαμε με το δικό του όνομα και επειδή το Κ το έχουμε ήδη δει (Κύκλωπας,κτλ) ευκαιρία να παίξουμε με τις συλλαβές και ξεκινάμε από το ΚΟ του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ

Με τους τσολιάδες κάναμε  αντιστοιχίες και ζευγάρια