Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Στο νησί του Αιόλου

Μετά τη χώρα του Πολύφημου, το καράβι του Οδυσσέα έφτασε στην Αιολία,το νησί του Αιόλου. Ο Αίολος ήταν σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία,ο θεός των ανέμων. Φύλαγε τους ανέμους μέσα σ΄έναν ασκό και τους άφηνε κατ΄εντολή του Δία.
Ο Αίολος θέλοντας να βοηθήσει τον Οδυσσέα και τους συντρόφους του να επιστρέψουν στην Ιθάκη,του έδωσε τον  ασκό με τους ανέμους.
Άφησε μόνο τον ούριο άνεμο  έξω για να τους οδηγήσει με ασφάλεια στην Ιθάκη. Ο Αίολος συμβούλεψε  τον Οδυσσέα να μην αποκαλύψει στους συντρόφους του το περιεχόμενου του ασκού.
Έτσι συνέχισαν το ταξίδι τους προς την Ιθάκη και πλησίασαν πολύ κοντά της, όταν κάποιοι σύντροφοι του Οδυσσέα,ενώ αυτός κοιμόταν, άνοιξαν τον ασκό νομίζοντας πως έχει μέσα χρυσάφι. Στη στιγμή  απελευθερώθηκαν όλοι οι αντίθετοι άνεμοι και απομάκρυναν το καράβι από την Ιθάκη.
Αφού διαβάσαμε και αυτή την περιπέτεια του Οδυσσέα,μεταμορφωθήκαμε στο πλήρωμα του καραβιού και παίξαμε θέατρο.
Ο Αίολος δίνει τον ασκό με τους ανέμους στον Οδυσσέα.

Το καράβι ταξιδεύει με ούριο άνεμο και ο Οδυσσέας δεν αφήνει στιγμή απ΄τα μάτια του τον ασκό.

Ο Οδυσσέας αποκοιμήθηκε και οι σύντροφοι ανοίγουν τον ασκό.Οι δυνατοί άνεμοι παρασύρουν το καράβι μακριά από την Ιθάκη.
Στη συνέχεια ζωγραφίσαμε

παίξαμε με τα γράμματα του Αίολου
γράφουμε ΑΟΙΛΟΣ βάζοντας τα γράματα στη σωστή σειρά.
Ο φίλος μας ο Τσιριμπίμ μας μπερδεύει τη σειρά των γραμμάτων στη λέξη ΑΙΟΛΟΣ,αλλά εμείς  μπορούμε πάντα να τα βάλουμε στη σωστή σειρά.

Το επόμενο παιγνίδι είναι για το ΑΙ(Ε) του Αίολου.Ξεκαθαρίζουμε πως όταν λέμε Αίολος,το πρώτο γραμματάκι που ακούμε είναι Ε,αλλά όταν την βλέπουμε γραμμένη τη λέξη,το πρώτο είναι Α.Εξηγώ στα παιδιά,πως έχουμε 2 Ε στη γλώσσα μας,το Ε του ελέφαντα και το ΑΙ του Αίολου και τα βοηθάω να το εντοπίσουν σε διάφορες λέξεις που έχω γραμμένες σε ένα χαρτόνι. Κάθε παιδί πρέπει να βρει και να βάλει σε κύκλο ένα ΑΙ.


Στη συνέχεια χωρίζουμε σε 2 ομάδες λέξεις που αρχίζουν από Α και λέξεις που αρχίζουν από ΑΙ.

Γράφουμε με πλαστελίνη  ΑΙ και ΑΙΟΛΟΣ Προσπαθούμε να εντοπίσουμε τη διαφορά-τι λείπει-ανάμεσα σε 4 κατά τα άλλα ίδιες εικόνες του Αίολου


Και τέλος ψάχνουμε και βρίσκουμε στον παγκόσμιο χάρτη μας χώρες που αρχίζουν από το ΑΙ του Αίολου.


Αλλά αυτό θα είναι το επόμενο ταξίδι μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.