Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Κεράσματα



Φέτος σκεφτήκαμε στην αρχή της χρονιάς πως από άποψη κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης θα ήταν ωραίο για τα παιδιά και θα έδενε πολύ την ομάδα της τάξης να τρώνε το ίδιο κολατσιό που θα το έχουν μάλιστα φτιάξει τα ίδια γι αυτό τον σκοπό. Αρχικά ήμασταν πολύ διστακτικές σχετικά με την επιτυχία που θα είχε  ή τα προβλήματα που θα δημιουργούσε ένα τέτοιο εγχείρημα,αλλά τελικά αποφασίσαμε με την συναίνεση των γονέων να δοκιμάσουμε. Προτιμήσαμε αυτό να γίνεται κάθε Δευτέρα κυρίως για πρακτικούς λόγους(το Σαββατοκύριακο η μαμά έχει περισσότερο χρόνο για να προετοιμάσει μαζί με το παιδί το κολατσιό για μια ολόκληρη τάξη.)Φτιάξαμε λοιπόν τον κατάλογο όπου κάθε παιδί μπορούσε να βλέπει το όνομα του και δίπλα την ημερομηνία που θα είναι η σειρά του για να προσφέρει το κολατσιό στους φίλους και συμμαθητές του.
   Το πείραμα αποδείχτηκε εξαιρετικά πετυχημένο  και στη πράξη φάνηκε πως όλες οι ανησυχίες μας ήταν υπερβολικές και όλες μας οι προσδοκίες μέτριες! Τα παιδιά  αρχικά ήταν διστακτικά και δεν ήθελαν να δοκιμάσουν κάτι που δεν το είχαν προετοιμάσειι οι δικοί τους στο σπίτι. Πολύ γρήγορα όμως άρχισαν να περιμένουν πως και πως να φτάσει η Δευτέρα για να έχουν κέρασμα!!

Οσο για  το παιδί που είναι η σειρά του να προσφέρει το κολατσιό στους συμμαθητές του  την μέρα εκείνη είναι σαν να έχει μια γιορτή και κερνάει με  μεγάλη χαρά και περηφάνια,η οποία πολλαπλασιάζεται κάθε φορά που οι φίλοι του λένε "γειά στα χέρια σου!!!" ή "πες στη μαμά σου πως αυτό το κέικ είναι το καλύτερο του κόσμου!!!!"
  Μα και οι μαμάδες μας φάνηκε πως το χάρηκαν γιατί με μεγάλη προθυμία κάθε μια προετοίμαζε όχι ένα αλλά δύο πολλές φορές διαφορετικά φαγητά,συνήθως κάτι αλμυρό και κάτι γλυκό για επιδόρπιο.

Έτσι οι Δευτέρες μας μεταμορφώθηκαν σε μέρες που κανείς δεν θέλει να λείψει απ΄το σχολείο,σε μέρες χαράς,γιορτής και   κοινωνικοσυναισθηματικής ανάπτυξης μέσα απ΄το βίωμα και την εμπειρία.
Αρχικά το παιδί που κερνάει μας παρουσιάζει το κολατσιό που έφτιαξε μαζί με τη μαμά του και μας λέει πως το έφτιαξε(εντάξει βοηθάμε και εμείς λίγο σ΄αυτό)
 Έπειτα μοιράζει  σ όλα τα παιδιά,τα οποία δεν ξεκινούν το φαγητό,αλλά περιμένουν υπομονετικά να κεραστεί όλη η ομάδα και να καθίσει στη θέση του και ο κεραστής μας. Τέλος εύχονται ο ένας στον άλλον καλή όρεξη και μετά αρχίζει το φαγητό μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και χαράς!













































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.