Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Ζώα υπό εξαφάνιση στον κόσμο / ζώα της ζούγκλας

Άλλη μια σχολική χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και μαζί της τελειώνει και ένα απ΄τα ωραιότερα προγράμματα,αυτό που αφορά τα ζώα που κινδυνεύουν μ΄εξαφάνιση από τον πλανήτη μας.
Το πρόγραμμα μας απασχόλησε καθ όλη τη διάρκεια της χρονιάς και λόγω του θέματός του κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών.
Στην ανάρτηση αυτή θα σας παρουσιάσουμε μερικές  απ΄τις δραστηριότητες που υλοποιήσαμε στα πλαίσια της επεξεργασίας του θέματος,αφού για πρακτικούς λόγους είναι αδύνατον να δημοσιευτούν όλα όσα ειπώθηκαν και έγιναν μέσα στις τάξεις μας για ένα θέμα που είναι απ΄τη φύση του  πλατύ/περίπλοκο/πολύπλευρο και που τα παιδιά με τις ιδιαίτερες κάθε φορά παρατηρήσεις και ερωτήσεις τους το κάνουν ακόμα πολυπλοκότερο.
Ελέφαντας
O ελέφαντας είναι το μεγαλύτερο ζώο της στεριάς, με βάρος που μπορεί να φτάσει και τους οκτώ τόνους. Ζει στην Ασία και την Αφρική. Ο Ασιατικός ελέφαντας (Elephas maximus)είναι ζώο «κινδυνεύον»Τόσο στην Αφρική όσο και στην πυκνοκατοικημένη νοτιοανατολική Ασία, οι βιότοποι των ελεφάντων καταλαμβάνονται από καλλιέργειες και οικισμούς με αποτέλεσμα οι ελέφαντες να «στριμώχνονται» σε όλο και μικρότερες εκτάσεις χάνοντας παράλληλα και τη δυνατότητα πρόσβασης στις παραδοσιακές μεταναστευτικές τους οδούς. Η δεύτερη σημαντικότερη όμως απειλή είναι το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων. Οι ελέφαντες κυνηγιούνται ανελέητα: ως και 30.000 ελέφαντες σφαγιάζονται κάθε χρόνο στην Αφρική για τους χαυλιόδοντές τους.Περισσότερες πληροφορίες στη πηγή των παραπάνω:http://www.wwf.gr/endangered-species/elephant

Στο Νηπιαγωγείο μας αρχικά είδαμε τι ξέρουν και τι θέλουν να μάθουν τα παιδιά για τον ελέφαντα.

Έπειτα  μιλήσαμε για τον ελέφαντα και τα άλλα παχύδερμα που κινδυνεύουν επίσης, όπως ο ασιατικός ρινόκερος της Ιάβας που παλεύει για την επιβίωση του, καθώς έχουν απομείνει μόνο 50 άτομα.Γνωρίσαμε και αγαπήσαμε  τα ζώα αυτά μέσα από   βιβλία πληροφοριών,φωτογραφίες,dvd,παραμύθια,τραγούδια, ζωγραφιές,γλυπτά,όπως πχ. τα γλυπτά ελεφάντων της Κοπεγχάγης από τα οποία εμπνευστήκαμε τα δικά μας ελεφαντάκια κτλ.









 Οργανώσαμε έκθεση ζωγραφικής με τα παραπάνω έργα μας και κάναμε ψηφοφορία για την ανάδειξη του ωραιότερου έργου.Το έργο που κέρδισε ήταν ο ελέφαντας της Κατερίνας!
Μάθαμε τα γράμματα του Ελέφαντα,τα μετρήσαμε,βρήκαμε πόσα και ποια επαναλαμβάνονται μέσα στη λέξη




τραγουδήσαμε και χορέψαμε
https://www.youtube.com/watch?v=p3MPdW0G2R0
και τελικά αποφασίσαμε πως θα πρέπει να βοηθήσουμε και εμείς στη διάσωση του ελέφαντα και όλως των άλλων ζώων που κινδυνεύουν!
 Τίγρης
 Η τίγρη είναι το μεγαλύτερο αιλουροειδές και το τρίτο μεγαλύτερο σαρκοφάγο ζώο στη γη. Η γοητεία που ασκεί στον άνθρωπο την έχει κάνει αντικείμενο μύθων και παραδόσεων σε πολλούς λαούς.Η τίγρη σήμερα απειλείται παγκοσμίως με εξαφάνιση. Το 97% του πληθυσμού της χάθηκε τα τελευταία 100 χρόνια. Μόνο 3.200 τίγρεις απομένουν ελεύθερες στη φύση, πολύ λιγότερες απ’ όσες ζουν αιχμάλωτες σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο.
 http://www.wwf.gr/endangered-species/tiger
Λιοντάρι
 Το λιοντάρι είναι εκτεθειμένο είδος, έχοντας υποστεί, πιθανώς μη αναστρέψιμη, μείωση του πληθυσμού του στην Αφρική 30 με 50 τοις εκατό τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Οι πληθυσμοί λιονταριών έξω από τα καθορισμένα καταφύγια και τα εθνικά πάρκα δεν μπορούν να διατηρηθούν
πηγή http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9
Με την ευκαιρία γνωρίσαμε τα αιλουροειδή και το φυσικό τους περιβάλλον που είναι η ζούγκλα.
Χωρίσαμε τα ζώα σε σαρκοφάγα και φυτοφάγα,σε κυνηγούς της μέρας και της νύχτας,σ΄αυτά που σχηματίζουν αγέλες ή είναι μοναχικά,κτλ.
Ομαδοποιήσαμε,ταξινομήσαμε,μετρήσαμε τα διάφορα ζώα. Μάθαμε τα ονόματα των ζώων και  αντιστοιχίσαμε την εικόνα κάθε ζώου με τη καρτέλα του ονόματός του.
Φτιάξαμε μάσκες ,γίναμε τα ζώα της ζούγκλας,χορέψαμε και τραγουδήσαμε



























 Ερπετά

Το φίδι είναι ερπετό. Τρέφεται με μικρά ζώα, πουλιά, αυγά ή έντομα, ενώ άλλα μεγαλύτερα φίδια (όπως ο πύθωνας)τρέφονται με μεγαλύτερα ζώα. Υπάρχουν πολλά είδη φιδιών και λίγα μόνο είναι δηλητηριώδη (ιοβόλα) και επικίνδυνα και για τον άνθρωπο.
Πηγή: http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A6%CE%AF%CE%B4%CE%B9
Το ιδιαίτερο κατά την ενασχόληση μας με τα ερπετά,ήταν πως στο Νηπιαγωγείο υπάρχει "πουκάμισο" φιδιού το οποίο είχαν την ευκαιρία να δουν και ν΄αγγίξουν τα παιδιά!
Τέλος κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά ζωγράφιζαν στο καβαλέτο τόσα ζώα από κάθε είδος όσα επιθυμούσαν(μας έλεγαν πόσα θέλουν να ζωγραφίσουν και εμείς γράφαμε στο χαρτί)







Και η ζούγκλα μας,ζωγραφική και κολάζ


Μερικά απ΄τα βιβλία και τα dvd που μας βοήθησαν στο μακρύ μας ταξίδι στον κόσμο αυτών(και όχι μόνο)των ζώων είναι τα παρακάτω














                                                                             



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.