Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ασαμπλάζ ,μια φανταστική μορφή εικαστικής τέχνης.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο,βρήκα πληροφορίες για την τεχνική του ασαμπλάζ ,μια μορφή τέχνης  ,που δεν είναι τίποτε άλλο από το κολάζ σε τρεις διαστάσεις.  Στην παρακάτω πηγή ,δίνονται πολλές διευκρινήσεις γι'αυτή τη μορφή τέχνης ,αλλά και για άλλες πολλές.
Ασαμπλάζ, παρεμβάσεις στον χώρο
ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-C115/.../3555,14588/
  Στάθηκα περισσότερο στα παρακάτω λόγια :
Οι νέες τεχνικές της ζωγραφικής απελευθέρωσαν πολλούς καλλιτέχνες, οι οποίοι άρχισαν να κατασκευάζουν τα έργα τους με διάφορα υλικά και όχι μόνο με την χρήση του χρώματος. Όπως είπε και ο Απολινέρ (Γάλλος ποιητής και θεωρητικός της τέχνης) «μπορεί κάποιος να ζωγραφίζει με ό,τι θέλει: με γραμματόσημα, με κάρτες ή τραπουλόχαρτα, με κουρέλια, με εφημερίδες και ταπετσαρίες...» 

 Έτσι ,επειδή στο Νηπιαγωγείο ,υπάρχουν κάποια από αυτά τα υλικά ,που πολλές φορές μας φέρνουν τα ίδια τα παιδιά ,προσπαθούμε να τα αξιοποιούμε και να τα μεταμορφώνουμε σε έργα τέχνης ,βάζοντας τη φαντασία μας ,να δουλεύει συνεχώς και δημιουργώντας πράγματα που μας χαροποιού ν και μας εκφράζουν ,με τον καλύτερο τρόπο. 
Αυτό τον καιρό μιλάμε στην τάξη για τα μικρόβια και τις ιώσεις που προσβάλλουν τον άνθρωπο ,όταν δεν θωρακίζει σωστά τον οργανισμό του, με τη σωστή διατροφή  και όταν δεν τηρεί τους απαραίτητους και στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής ,όπως είδαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση. Τονίσαμε την μεγάλη θρεπτική αξία των φρούτων και των λαχανικών ,που συμβάλλουν παράλληλα  στη σωστή άμυνα του οργανισμού μας και στη θωράκισή του ,ώστε ο ιός της γρίπης ,αλλά και άλλοι πολλοί ιοί ,να μην προσβάλλουν και να μην κλονίζουν την υγεία μας . 
Επειδή όμως σχεδόν κάθε θέμα που επεξεργαζόμαστε στην τάξη ,στο τέλος του δίνουμε και μια καλλιτεχνική νότα ,αποφασίσαμε με σύνθημα το ''ένα φρούτο την ημέρα ,τον γιατρό τον κάνει πέρα '',να φτιάξουμε κι εμείς ένα τρισδιάστατο έργο τέχνης ,μιμούμενοι την τεχνική του ασαμπλάζ. Το έργο μας δεν θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο από μια φρουτιέρα ,γεμάτη με φρούτα από χρωματιστά χαρτόνια ,που κόψαμε και κολλήσαμε μόνοι μας . Το φόντο του πίνακα έγινε από  παλιά υφάσματα , τούλια , δαντέλες , τη θήκη μιας ομπρέλας ,κάποια αυτοκόλλητα κ.α.
Πρώτα είδαμε στον υπολογιστή πίνακες ζωγραφικής με φρουτιέρες και πανέρια φρούτων διαφόρων καλλιτεχνών :




                                      

     ... και εμπνευσμένοι  από αυτούς ,δημιουργήσαμε τη δική μας φρουτιέρα ,με υλικά της αρεσκείας μας ,για να στολίσουμε την τάξη μας .








                                       





                                                             Να και το αποτέλεσμα.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.