Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016

Οι πλανήτες.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ασχοληθήκαμε με τους πλανήτες ,το σύμπαν ,το χειμερινό και το εαρινό ηλιοστάσιο ,τη μέρα και τη νύχτα κ.α .
Είδαμε και διαβάσαμε σχετικά βιβλία , εικόνες και βίντεο από το διαδίκτυο, τα οποία σχολιάσαμε και θαυμάσαμε.
Οι πλανήτες είναι ένα θέμα ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά , δείχνουν ενδιαφέρον για τα ονόματά τους , το μέγεθός τους , το χρώμα τους ,την κοντινή ή μακρινή απόστασή τους από τον ήλιο ,την άφιξη του ανθρώπου σε κάποιον από αυτούς κ.τ.λ. Οι απορίες και οι ερωτήσεις τους πολλές και ποικίλες.
Έτσι κι εμείς με παιγνιώδη τρόπο και δημιουργική διάθεση ,προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα αυτό.
Όπως είπαμε ,είδαμε πολλές εικόνες για τους πλανήτες ,μεταξύ των οποίων και έργα τέχνης σαν τα παρακάτω :


Ζωγραφική με ακρυλικά χρώματα.     

                                                         Οι πλανήτες με υφάσματα.

Μας άρεσαν πολύ οι πλανήτες που είναι φτιαγμένοι με υφάσματα και επιχειρήσαμε να κάνουμε κάτι ανάλογο ,δοκιμάζοντας και αυτή την τεχνική. .Αρχικά προσπαθήσαμε ,όχι όμως με μεγάλη επιτυχία , να σχεδιάσουμε κύκλους πάνω σε υφάσματα διαφόρων χρωμάτων ,που είχαμε συγκεντρώσει , με τη βοήθεια του διαβήτη.Τελικά διαπίστωσα ότι αυτό δυσκόλεψε αρκετά ,πολλά από τα παιδιά ,όχι μόνο πάνω στο ύφασμα αλλά και πάνω στο χαρτί .Πρώτη φορά άλλωστε μου είπαν  ,ότι  έπιαναν διαβήτη.  Δεν πειράζει όμως .Αρκεί η προσπάθεια και ο πειραματισμός με αυτό το γεωμετρικό όργανο. 


                                                  Τελικά αυτό είναι πολύ πιο εύκολο.


                                 Στη συνέχεια κόψαμε τους '' υφασμάτινους'' κύκλους.


    Τους συν θέσαμε πρόχειρα πάνω στο τραπέζι πριν τους κολλήσουμε ,στο ''αστερένιο ''χαρτόνι. .                    Τρίψαμε κιμωλία για να δώσουμε ένα πιο πύρινο χρώμα στον ήλιο.                            Σχεδιάσαμε την τροχιά των πλανητών γύρω από τον ήλιο.


                                         Αφού βάλαμε κόλλα ρίξαμε και χρυσόσκονη. Η έκπληξη ήταν .ότι την ίδια στιγμή ,τέσσερις μικροί , ''δακτυλο-εξωγήινοι'' ,ο ουρανούλης ,η αφροδητούλα, ο κρονούλης και ο ήλιος ο ηλιάτορας , παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον τη διαδικασία αυτή και μας επιβραβεύουν για το αποτέλεσμα. Ήρθαν από το διάστημα για να μοιραστούν τη χαρά μας.
   Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην κάνουμε τον Κρόνο και τα δακτυλίδια του.                                           ....αλλά και τη Γ ή μας με τις Ηπείρους της.
Μετά γράψαμε τα ονόματα των πλανητών.
 Ζωγραφίσαμε και κολλήσαμε μικρούς εξωγήινους, διαστημόπλοια ,αστροναύτες και  ιπτάμενους δίσκους ,πάντα κάτω από το άγρυπνο βλέμμα των φίλων μας ,που  έφτασαν  από το διάστημα για να επισκεφτούν την όμορφη Γ ή μας και να μας συγχαρούν .


                                           Έτοιμο το έργο μας για να μπει στην τάξη μας.