Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Τι είναι Φιλοσοφία;

Την Παρασκευή 16/1/2015 τα παιδιά και ο Λέστερ(ο φοιτητής του ΤΕΑΠΗ Πάτρας,που έκανε την πρακτική του άσκηση μαζί μας) προσπάθησαν ν΄ανακαλύψουν τι είναι φιλοσοφία.
Αφόρμηση ήταν το παραμύθι των Ινδιάνων της Ν.Αμερικής "Πως η σαύρα έκλεψε την φωτιά απ΄την τίγρη",από το βιβλίο του μεγάλου Ιταλού παραμυθά Gianni Rondari "Παραμύθια απ΄όλο τον κόσμο',εκδ.Gutrnberg.


"Πως η σαύρα έκλεψε την φωτιά απ΄την τίγρη"
Κάποτε πριν πολλά-πολλά χρόνια μια τίγρη ζούσε στην όχθη κάποιου ποταμού.Κι αυτή η τίγρη είχε μια φωτιά.Εκείνη την εποχή κανένας άλλος δεν είχε φωτιά,ούτε ο άνθρωπος,και γι΄αυτό έτρωγαν την τροφή τους ωμή.Μόνο η τίγρης μπορούσε να ψήσει ή να βράσει το φαγητό της στη φωτιά.
Λοιπόν ο άνθρωπος ήθελε την φωτιά,και παρακάλεσε την τίγρη να του δώσει τουλάχιστον ένα ξυλαράκι αναμμένο.Αλλά η τίγρης ήταν κακιά και δεν ήθελε.Έκρυψε την φωτιά στη σπηλιά της και δεν έδωσε τίποτα.Ο άνθρωπος θύμωσε και ζήτησε από την σαύρα να κλέψει την φωτιά.Έβρεχε,και η τίγρης ήταν όλο ανησυχία μήπως η βροχή έμπαινε στην φωλιά της και της έσβηνε την φωτιά.Κι επειδή έβρεχε πολλές μέρες συνέχεια,η τίγρης είχε κουραστεί και νύσταζε.Τότε ακριβώς έφτασε η σαύρα:
-Πήγαινε να κοιμηθείς τίγρη,θα φυλάξω εγώ τη φωτιά,είπε.
Η τίγρης χάρηκε κι έπεσε καταγής να κοιμηθεί.Όταν η σαύρα είδε πως η τίγρης κοιμόταν βαθιά,πήρε ένα κλαδί αναμμένο,άνοιξε τη φωλιά έτσι ώστε να μπει το νερό και να σβήσει τη φωτιά,κι έπειτα έφερε το κλαδί στον άνθρωπο.
Όταν ξύπνησε η τίγρης,η φωτιά είχε κιόλας σβήσει.Κι από τότε ο άνθρωπος έχει φωτιά και η τίγρης δεν έχει.Και ο άνθρωπος τρώει τις τροφές του μαγειρεμένες και η τίγρης,η καημενούλα,είναι αναγκασμένη να τις τρώει ωμές!

Αφού τα παιδιά άκουσαν την διήγηση του παραμυθιού,σβήσαμε τα φώτα,ανάψαμε ένα κεράκι-το κερί της φιλοσοφίας- και τα παιδιά κάθισαν σ΄έναν κύκλο στο πάτωμα γύρω απ΄το κερί.

 Και η φιλοσοφική συζήτηση ξεκινάει. Γιατί η τίγρης δεν έδινε την φωτιά και στον άνθρωπο;Γιατί η σαύρα έκλεψε την φωτιά; Ήταν καλό να την κλέψει;Γιατί αφού την έκλεψε άνοιξε την είσοδο της σπηλιάς να μπει το νερό και να σβήσει την φωτιά της τίγρης;Γιατί,γιατί,γιατί...
κάθε παιδί που ήθελε να δώσει μαι απάντηση φορούσε το καπέλο της φιλοσοφίας και μίλαγε στην ομάδα
Ακούστηκαν πάρα πολλές απόψεις,αλλά τελικά όλοι συμφωνήσαν πως θα έπρεπε να μοιραστούν δίκαια την φωτιά ο άνθρωπος και η τίγρης!Στο σημείο αυτό η φιλοσοφική συζήτηση πήρε τέλος και το παιδί που πρότεινε την παραπάνω άποψη έσβησε το κερί της φιλοσοφίας.
Μετά όλα τα παιδιά πήραν χρώματα και χαρτιά για να ζωγραφίσουν αυτό το πολύ όμορφο παραμύθι,βέβαια πως η φιλοσοφία είναι κάτι πολύ όμορφο που μας βοηθάει να βρούμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.