Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Τι είναι σύννεφο;

Αυτές τις μέρες ο ουρανός πάνω απ΄την πόλη μας είναι γεμάτος με βαριά σύννεφα.Στην πρωινή συζήτηση και ενώ παρατηρούσαμε τον ουρανό μέσα απ΄τα παράθυρα της τάξης μας για να διαλέξουμε το σωστό καρτελάκι που θα δείχνει τον καιρό της ημέρας,ένα παιδί θέλησε να μας εξηγήσει τι είναι σύννεφο.Φυσικά ακολούθησαν κι άλλα και εγώ δεν έχασα την ευκαιρία να καταγράψω τις απόψεις τους.
Το θέμα φαίνεται να ενδιαφέρει πολύ τα παιδιά,έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε μ΄αυτό το θέμα και να μάθουμε τι είναι τελικά το σύννεφο.
Αρχικά είδαμε πολλές φωτογραφίες με σύννεφα,τραβηγμένες από την Γη,αλλά και από αεροπλάνο.Αυτό μας έδωσε την ευκαιρία να καταλάβουμε πως το σύννεφο είναι κάτι μέσα στο οποίο μπορεί να ταξιδέψει ένα αεροπλάνο και άρα δεν είναι κάτι συμπαγές και στερεό,όπως πχ. ένας τοίχος.
Στην συνέχεια αναρωτηθήκαμε αν μπορούμε να φτιάξουμε εμείς ένα σύννεφο μέσα στην τάξη και η χαρακτηριστική απάντηση των παιδιών ήταν:"μα πως μπορούμε να φτιάξουμε εμείς ένα σύννεφο;"
Τότε παρουσίασα στα παιδιά το μυστικό περιεχόμενο μιας σακούλας που ήταν στη γωνιά της συζήτησης τόση ώρα:ένα γκαζάκι,έναν αναπτήρα,ένα κατσαρολάκι με καπάκι και μια ομπρέλα Τα παιδιά κατάλαβαν αμέσως τι θα κάνουμε με το γκαζάκι,αλλά δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν την παρουσία μιας ομπρέλας μέσα στη τάξη!Αφού τα είδαμε,βάλαμε λίγο νερό στο κατσαρολάκι, ανάψαμε το γκαζάκι και δώσαμε σ΄ένα παιδί την ομπρέλα,αφού σε λίγο θα έβρεχε μέσα στη τάξη!

Όταν έβρασε το νερό,σήκωσα το καπάκι και όλοι είδαμε ένα σύννεφο να βγαίνει από μέσα!Παράλληλα προσέξαμε πως μόλις απομακρύνω το καπάκι από το γκαζάκι,το σύννεφο διαλύεται και στη θέση του μένει νερό!Τώρα είναι η ώρα της ομπρέλας λοιπόν!

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με το καπάκι,που έσταζε νερό πάνω στην ανοιχτή ομπρέλα και θέλησαν όλα να φτιάξουν βροχή!
Στη συζήτηση που ακολούθησε,τα περισσότερα ήταν σε θέση να πουν τι είναι τελικά σύννεφο και ένα παιδί έδωσε το σύνθημα για τη λήξη της συζήτησης λέγοντας; "μάθαμε επιτέλους τι είναι σύννεφο!"
Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του θέματός μας,είδαμε τη λέξη σύννεφο,μάθαμε το πρώτο της γράμμα,ανακαλύψαμε άλλες λέξεις που αρχίζουν από Σ ψάξαμε στον παγκόσμιο χάρτη  για χώρες που αρχίζουν από Σ
,βοηθήσαμε το σύννεφο να βάλει στη σωστή σειρά τα γραμματάκια του 

μετρήσαμε πόσα γράμματα έχει το όνομά μας,γράφονταςτα μέσα σε συννεφάκια και μετρώντας τα


ζωγραφίσαμε τα δικά αμς σύννεφα στον ουρανό μας και τα μετρήσαμε

φυσικά δημιουργήσαμε στο καβαλέτο τους δικούς μας συννεφιασμένους ουρανούς

και τέλος ακούσαμε και χορέψαμε το ¨Σύννεφο έφερε βροχή¨,την ¨Συννεφούλα"του Δ. Σαββόπουλου
και δραματοποιήσαμε την ¨Βροχή¨της Μαρίας Κυνηγού-Φλάμπουρα






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.